Veelgestelde vragen

Hoe zorg ik voor de vormen?

De vormen zijn gemaakt van hout. bij een goed gebruik kunnen ze vele malen mee gaan. Zorg er wel voor dat je de vormen laat drogen tussen elk gebruik. De tijd om je werken te maken en van de vorm te verwijderen is gelijk aan het werken met gipsen mallen. Als je het te lang laat zitten zal het scheuren, de vorm zal gaan schimmelen en wordt zacht. Mocht er iets fout gegaan zijn en er is schimmel ontstaan dan kan makkelijk verwijderd worden met een vochtige doek of spons met wat afwaszeep. Als de randen te ruw worden kun je wat schuurpapier gebruiken om ze weer glad te maken.

 

Waar zijn de vormen van gemaakt.

Wij zijn trots op het feit dat onze vormen zijn gemaakt van een veilige houtsoort. We hebben er meer dan een jaar over gedaan om het goede hout te vinden dat voldoet aan de EU en USA richtlijnen met betrrekking tot emissie.

De vormen zijn gemaakt van een hoge kwaliteit MDF. Dit maakt dat ze geschikt zijn om vele malen te gebruiken. Zorg er wel voor dat je ze laat dragen tussen elk gebruik. De tijd om de werk te verwijderen van de vorm is gelijk aan het werken met gipsen mallen. Als het werk te lang op de vorm blijft zitten zal het scheuren, de vorm zal gaan schimmelen en wordt zacht. Schimmel kan makkelijk verwijderd worden met een vochtige doek of spons met wat afwaszeep. Als de randen te ruw worden kun je wat schuurpapier gebruiken om ze weer glad te maken.

De gesneden afgeschuinde hoek van het board maakt dat ze duurzaam en economisch zijn. Ze kunnen keer op keer opnieuw gebruikt worden en geven jou een gereedschap om je eigen gepersonaliseerde objecten te maken. De vormen zijn ondiep ontworpen zodat ze veelzijdig zijn in gebruik, waarbij sommige van de vormen gestapeld kunnen worden. Zo kun je met een klein aantal vormen vele modellen creëren.

 

Hoe verkom ik kromtrekken / vervormen. De werkwijze:

 • Walsen van de klei
  Klei heeft een geheugen. Zorg ervoor dat de klei goed gewalst / gekneed wordt om dit geheugen te verwijderen en de plasticiteit van de klei te vergroten
 • Kleiplaat.
  Maak een plaat klei met de kleiwals of een roller en stokjes.
  Draai de kleiplaat tussendoor regelmatig een kwartslag om zodat de klei niet steeds naar dezelfde richting uitgerekt wordt. Dit voorkomt kromtrekken. Maak daarbij gebruik van een gladde doek die je onder de klei legt zodat de kleiplaat makkelijker op te tillen is als hij nog erg nat is (bv een oud laken).
 • Rust
  Leg de kleiplaat op een houten, bij voorkeur niet gelakte houten plank (vochtbestendig verlijmde  triplex plaat werkt het beste). De duur is afhankelijk van de omstandigheden zoals temperatuur en luchtvochtigheid, en natuurlijk de conditie van de klei. Ik zelf laat soms de klei 20 / 30 minuten rusten, maar bij erg natte klei kan dit wel oplopen tot 2 a 3 uur.
 • Compressie
  Gebruik een lomer om compressie uit te voeren op de kleiplaat. Als je dit in verschillende richtingen doet helpt dit kromtrekken te voorkomen. Draai de kleiplaat om en doe dit ook aan de andere zijde.
 • Textuur / structuur
  Dit is het moment om te bepalen of je nog een mooie structuur wilt. Misschien van een gehaakt kleedje, een roller met structuur of dingen uit de natuur.
 • Vorm
  Leg de kleiplaat met de mooie zijde naar beneden over de vorm. Sluit nu de plaat met een zachte druk zoveel mogelijk aan op de vorm en verwijder alle plooien.
  Gebruik daarna een zachte rubberen lomer om je bord / schaal te maken. Werk zoveel mogelijk van buiten naar binnen om genoeg klei op de rand van het bord te bewaren, maar gebruik wel voldoende compressie zodat de vorm goed zichtbaar is.
 • Voet / standring
  Gebruik de voetmaker om een aantal gelijkwaardige stroken klei te maken. Maak krasjes op het bord / de schaal, vorm de voet of standring en zet het met water / slip vast. Borden en schalen die gemaakt worden met een afmeting van 9,5 inch (+/-24 cm) of groter krijgen meerdere ondersteuningspunten (voeten) of een dubbele standring om te voorkomen dat het bord krom trekt. Je kunt een modeleerspatel gebruiken om de rand langs de voet of standring netjes af te werken.
 • Rand
  Indien je een rim sjabloon hebt kun je met een kleiharp of kleinaald langs de rim sjabloon gaan om de rand van het bord te bepalen. Hou de harp en klei goed recht. Indien je geen rim sjabloon hebt kun je de rand natuurlijk altijd met de hand aanzetten.
 • Opstaande rand
  Veel mensen vinden een ietwat schuin opstaande rand mooier. Je kunt dit effect verkrijgen door eerst het rim sjabloon te verwijderen en daarna het bord of de schaal op een spacer / opvulblokje te plaatsen. Druk nu de rand zachtjes naar beneden.
 • Leerhard
  Onze vormen hebben een schuine rand en zijn zo gemaakt dat je het werk zonder problemen kunt laten rusten. De drogende klei trekt vanzelf op de vorm omhoog. Wacht tot de klei leerhard is (de vorm laat uit zichzelf los). Leerhard wil zeggen dat je in staat moet zijn om een markering achter te laten als je een vinger nagel in de klei drukt, maar het mag niet mogelijk zijn om een indruk te maken in de klei met je vingertip. Op het moment dat de klei lederhard is kun je het van de vorm tillen. Als de klei buigt of vervormd tijdens het verwijderen van de vorm dan heb je het er te vroeg afgehaald. We hebben ondervonden dat het te vroeg verwijderen van de vorm de grootste oorzaak is voor het vervormen en kromtrekken van de objecten. Als de klei gescheurd is heb je te lang gewacht. Iedereen die iets langer met klei werkt weet hoe moeilijk het is om er "op het juiste moment" bij te zijn, maar het verwijderen van de vorm op het juiste moment kan niet onderschat worden. 
  Zorg ervoor dat het werk niet te dicht bij een verwarming of ventilator staat, zet het uit de tocht, gebruik geen föhn, of plaats het niet in een felle zon. De totale tijd is weer afhankelijk van de omstandigheden van de klei en de ruimte en kan van 2 uur oplopen tot wel 4 of 8 uur.
  Een gelijkmatige droging is zeer belangrijk. Het plaatsen onder plastic kan soms zorgen voor een ongelijkmatige droging.
 • Afwerking
  Verwijder de vorm, en zet hem op de voet / standring. Voer nu een lichte druk uit om een eventuele bolling die ontstaan is weg te werken.
  Gebruik de surform voor het gelijk en glad maken van de randen
  Gebruik de speciale binnenzijde van de afrondingslomer om een mooie afronding en nog gladdere rand te verkrijgen. Je kunt eventueel ook nog een spons gebruiken, maar zorg dat het werk niet te nat wordt.


  Nu is er gelegenheid om een mooie onderglazuur te gebruiken of je klei in te kerven.
   

Laat het werk nu verder drogen. Ik laat mijn werken altijd in een minikas drogen. Ze staan dan op een open rek zodat boven en onderzijde gelijkmatig drogen. 
 

Bij het plaatsen van de borden en schalen in de oven graag opletten op de volgende zaken:
- borden niet over de rand van de ovenplaat laten steken (de luchtstroom langs de plaat is hoger dan in het midden van de plaat en het bord kan kromtrekken)
- Stook niet te snel. Klei moet versinteren, geef het daarvoor de tijd
- Let ook op het afkoelen. Zeer grote werken? gebruik dan een cool-down stookmenu.

 

Voor het werken met klei is er de algemene regel; neem de tijd, overhaast de zaken niet!.

 

Hoe is de afmeting bepaald?

De afmeting wordt door de grootste maat van de vorm zelf bepaald. De standaard diepte is 19 mm. Wil je een diepere vorm dan is het bij een aantal vormen mogelijk om deze te stapelen, per stapeling wordt de vorm 19 mm dieper. Kijk bij onze stapelvormen naar deze opties.

We adviseren om de vormen niet aan elkaar te lijmen om diepere vormen te verkrijgen. Als je zeer diepe vormen wilt maken kun je beter gebruik maken van gipsen mallen.

Onze Thin serie zijn maar 12 mm diep. 

 

Hoe voorkom ik "naden" als ik diepere kommen en schalen maak door enkele vormen op elkaar te stapelen?

Helaas is het zo dat het stapelen van de vormen als nadeel heeft dat er kleine naden zullen ontstaan tussen de vormen.

Het meest eenvoudige is om deze naden, in de leerhard fase, met een ijzeren lomer te verwijderen en de vormen glad te maken.

 

Mijn voetring scheurt los hoe kan ik dit voorkomen? 

Onze ervaring leert dat er twee meest voorkomende oorzaken zijn voor het losscheuren of loslaten van de voetring

De eerste heeft te maken met het feit dat het werkstuk nog niet droog genoeg is en er teveel haast is voor een biscuit stook. Zorg ervoor dat de werkstukken echt compleet droog zijn voor de stook.

De tweede is wanneer de voet / rand wordt gezet met een klei die ofwel natter / ofwel droger is dan het werkstuk zelf. Dit zorgt voor spanning tussen de voet en het werkstuk waardoor het scheurt of loslaat.

Het is zeer belangrijk om te zorgen dat zowel de voet als het werkstuk eenzelfde hoeveelheid water bevatten om zo voor een zo groot mogelijke aanhechting te zorgen. Zorg er daarnaast voor voldoende scoring van het werkstuk en de voet voor je ze aan elkaar hecht met water / slip

 

Kunnen jullie ook buiten Europe verzenden?

Dat kunnen we. We kunnen in principe over de gehele wereld verzenden. Als uw land niet in de lijst stast, verzoeken wij u contact met ons op te nemen

 

Staat uw antwoord hier niet bij?

Stuur dan een mailtje naar Potteryformseurope@gmail.com

© 2020 - 2023 potteryformseurope | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Our prices are including VAT - for NON EU countries the VAT and transport costs will be (re)calculated at the checkout of your order